საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტი
სერგი დურმიშიძის ბიოქიმიისა და ბიოტექნოლოგიის ინსტიტუტი
პროკარიოტებისა და საფუვრების ლაბორატორია

  მთავარი


shes
mas

 

a-1
a-2
a-3
a-4
a-5
a-6
a-7
a-8
a-9


sed
das
sem

 

chven
pub


 

 

 

 

 

 

 

 

 


ამოცანა 9

შემუშავებული ტექნოლოგიური რეკომედაციები

სასურველია წვენების ფერმენტაციის პროცესი ჩატარდეს 37 °C ტემპერატურაზე თერმოსტატში 3 დღის განმავლობაში, წვენში რძემჟავა ბაქტერიები 107-108 კწე/მლ-ის ოდენობით უნდა იყოს  ინოკულირებული, რათა პროდუქტში ფერმენტაციისა და სამაცივრე პირობებში შენახვის შემდეგ შენარჩუნდეს მიკროორგანიზმების ის რაოდენობა (107 კწე/მლ), რომელიც დადგენილია გასტროენტეროლოგიის მსოფლიო ორგანიზაციის მიერ (World Gastroenterology Organization).  

საწარმოო პირობებში ტექნოლოგიური პროცესი ითვალისწინებს პასტერიზაციას, რის შემდეგაც 50-55 °C ტემპერატურამდე გაგრილებულ წვენში უნდა მოხდეს ინოკულატის შეტანა.

წვენი ფერმენტაციის შემდეგ უნდა მოთავსდეს მაცივარში და მისი შენახვა დასაშვებია არაუმეტეს 21-35 დღისა, რადგან ამ ხნის განმავლობაში ნარჩუნდება სიცოცხლისუნარიანი უჯრედების რაოდენობა 107 კწე/მლ-ში.